Tuinieren lijkt voor sommigen vanzelfsprekend te zijn. Helaas ben ik niet één van hen en leer ik nog steeds wat ik doe – met behulpzame adviezen van mijn tuinminnende moeder onderweg. Hieronder volgen enkele basistips voor het organiseren van uw tuin. Geniet van de frisse lucht!

Bodemtype en nutriëntniveaus

Stedelijke bodems hebben vaak te weinig voedingsstoffen, vooral waar organisch materiaal zoals bladeren en grasresten worden verwijderd en niet in staat zijn om op natuurlijke wijze te ontleden en voedingsstoffen naar de bodem terug te brengen. U moet weten welk type bodem u heeft voordat u geld aan planten besteedt, dus graaf een paar gaten om erachter te komen wat uw bodem & profiel is. De gaten moeten ongeveer 30 cm diep zijn. Meestal heb je een toplaag met een merkbare ondergrond, niet ver daaronder. Je zou in staat moeten zijn om de lagen te zien, en dan weer naar beneden kan het klei, rotsachtig, puin of zanderig zijn. Het is duidelijk dat je planten moet selecteren die passen bij het soort grond dat je hebt, zodat ze een goede overlevingskans hebben. Kleigrond is bijvoorbeeld moeilijk en loopt niet goed af, maar is meestal erg voedzaam. Zandgronden zijn echter gemakkelijk te graven, maar bevatten vaak weinig voedingsstoffen. De beste manier om elk type bodem te verbeteren is om organisch materiaal toe te voegen. Organiseer een compostbak, want ze zijn geweldig voor dit doel.

pH-niveaus

Als de grond te zuur of te alkalisch is, zullen planten niet in staat zijn om toegang te krijgen tot de voedingsstoffen – zelfs als er veel in de grond zitten. U kunt pH-testkits van grote kwekerijen kopen. De meest gebruikelijke test is om je grond te mengen met de meegeleverde chemische stof en het mengsel vervolgens te besprenkelen met het bijgeleverde poeder. Het poeder verandert van kleur en past deze vervolgens aan op een kleurenkaart. Als de pH 6 of lager is, is de grond zuur. Als je pH 6,5 – 7,5 is, dan is het geschikt voor de meeste planten. 8 of hoger is alkalisch.

Afwatering

Een eenvoudige manier om de kwaliteit van de afvoer te beoordelen, is om de gaten die u hebt gemaakt te vullen en te zien hoe lang het duurt voordat ze leeg zijn. Als het snel wegloopt, is het waarschijnlijk een zanderige bodem en kan vochtretentie een probleem zijn. Sommige ideeën in dit geval zijn: mulchen, toevoegen van organisch materiaal en het gebruik van kristallen die water opslaan. Als het water er na een paar uur nog steeds is, heb je problemen met de afvoer. Sommige ideeën in dit geval zijn verhoogde bloembedden, het installeren van drainage, het helpen van de bodem beluchten door het toevoegen van organisch materiaal om regenwormen aan te trekken. De beste manier om met deze beperkingen om te gaan, is echter om planten te kiezen die het goed doen in uw bodem.

Composteren

Composteren biedt u een gratis bron van hoogwaardig, bodemverbeterend materiaal, waardoor de behoefte aan dierlijke mest wordt verminderd, wat vaak onkruid in de tuin introduceert. De soorten materialen die u in een compostbak kunt doen, zijn voedselresten, eierschalen, bladeren, gemaaid gras, zachte snoeihout. U kunt een gesloten compostbak hebben – voorkomen dat ratten enz. Broeden en ook de geurniveaus laag houden, of u kunt een open heap bouwen. Er zijn voor- en nadelen voor elk. Het is moeilijk om lucht in een compostbak te krijgen, wat niet ideaal is – omdat dit het proces vertraagt. Een hoop is slordiger, maar gemakkelijker te beheren en is meestal sneller afgebroken. Als u een gesloten bak kiest, vergeet dan niet uw prullenbak in een halfschaduwgebied te houden. Regenwormen hebben wat respijt van de hitte nodig wanneer deze erdoorheen gaat, met verschillende stadia van ontbinding. Zorg voor lucht in het mengsel door het regelmatig om te draaien. Als u van plan bent om uw tuinieren serieus te nemen, dan is het hebben van twee bakken / heaps een efficiënte manier om de beste resultaten voor uw tuin te behalen & ndash; je kunt er een toevoegen en de andere & lsquo; cook & rsquo ;. NB: Denk eraan om altijd tuinhandschoenen te gebruiken bij het hanteren van compost en andere organische materialen voor uw eigen veiligheid. Houd er rekening mee dat het enkele maanden duurt voordat compost genoeg is afgebroken om te gebruiken.

Insecten en slakken

Een goede manier om zich te ontdoen van slakken en slakken is om een ​​schoteltje bier uit te zetten. Dit is vriendelijker voor het vogelleven dat anders de gebruikte giftige pellets zou eten. Op dezelfde manier zijn Goudsbloemen ook goed om insecten buiten je veggie gebied te houden.

Mulch

Mulchen betekent het bedekken van de bovenkant van uw grond met een laag materiaal zoals stro, bladafval, schors of mulchen met zeewier. Het kan de verdamping helpen verminderen, wat tijd en geld bespaart en is natuurlijk ook belangrijk voor het milieu. Het is vooral nuttig in gebieden met hoge zoutgehaltes. Mulchen houdt bodemtemperaturen koeler. Mulch trekt regenwormen aan, belucht de bodem en levert voedingsstoffen tegelijkertijd. Het beschermt het bodemoppervlak tegen het negatieve effect van regen en sprinklers, waardoor de grond het water gemakkelijker kan absorberen en uitloop voorkomt, wat ook helpt erosie te voorkomen. Het helpt een goede bodemstructuur te behouden, zodat plantenwortels betere niveaus van vocht en zuurstof hebben. Lagen papier worden soms gebruikt onder mulch om onkruid te voorkomen, maar dit kan nematoden en termieten aantrekken. Mulch mag niet dikker zijn dan 75 mm, anders treedt er desoxygenatie op waardoor planten worden gedood. Organische mulch heeft de voorkeur, maar is niet zo effectief als anorganische of levende mulch als het gaat om langdurige onkruidbestrijding. Veel mensen hebben de neiging om te kiezen voor een combinatie van mulch om de voor- en nadelen van elk te berekenen.

Water

In dit tijdperk van droogte is het, als je überhaupt mag water geven, een must om een ​​afteltimer met een druppelwatersysteem te gebruiken, soaker sprinklers verspillen een enorme hoeveelheid water. Door uw tuin dagelijks een lichte spray te geven, worden diepe wortels ontmoedigd om te groeien, waardoor uw planten sterker worden. Een ander idee om water te besparen is om een ​​regenwatertank te plaatsen om water te verzamelen voor gebruik in de tuin. Er zijn tal van nieuwe esthetisch aantrekkelijke en compacte ontwerpen die er zijn om aan allerlei behoeften te voldoen, vooral als u een kleine tuin heeft. NB: Als je van fonteinen houdt, denk er dan aan om 50% van het water in een fontein te laten verdwijnen door verdamping op een warme dag, dus onderzoek dit goed voordat je er een krijgt.

Droogteresistente planten

Droogteresistente planten zijn erg populair geworden, ze zien er fantastisch uit en zijn gemakkelijk te verzorgen. Groepeer alle planten met grotere waterbehoeften, zodat extra water in het ene gebied kan worden gehouden.

Meststof

Overbemesting kan problemen veroorzaken, dus voeg niet meer toe dan de aanbevolen hoeveelheid. Breng nooit vloeibare meststoffen aan op droge planten. Te veel bemesting in de grond maakt het moeilijk voor planten om water te absorberen en wortels kunnen zelfs water verliezen als de grond overbemest wordt. Plaats meststof niet in de bodem van het plantgat, omdat dit kan leiden tot verlies van water uit de wortels. Meststof wordt het best aangebracht aan de oppervlakte waar het kan worden opgelost met water.

Wortelsystemen

U moet zeer voorzichtig zijn bij het hanteren / verplanten van wortelsystemen, anders kan blijvend letsel ontstaan ​​& ndash; de fijne nieuwe wortels en wortelharen gebruiken het grootste deel van het water. Zorg er bij het vullen van de achterkant voor dat er geen luchtbellen achterblijven. Te veel comprimeren leidt ook tot problemen, dus wees er bewust van dat de grondstructuur in balans is, zodat deze vrij kan weglopen en de wortels er gemakkelijk doorheen kunnen duwen. Gewoon drenken rond de basis van een plant is niet genoeg, dus zorg ervoor dat u veel water rond de plant giet.

Zaaien van zaden

Het telen van planten uit zaad is een kosteneffectieve manier om perkplanten te produceren voor massale displays. Planten variëren enorm in hun behoefte aan kieming. Sommige zaden hebben licht en wat duisternis nodig om te ontkiemen, en voor anderen kan het beide aan. Lees altijd de aanwijzingen op de seed-pakketten zorgvuldig & ndash; voor de beste resultaten. Zodra de scheut te voorschijn komt, heeft de plant voldoende lichtniveaus nodig om goed te groeien. Zaden hebben geen kunstmest nodig om te ontkiemen, maar zodra de wortel is gegroeid, kan kunstmest nuttig zijn nadat dit is gebeurd.

Snoeien

Gebruik scherpe gereedschappen (afgeronde randen stimuleren de ziekte) en maak zuivere sneden die een hoek vormen met de knoppen. Snijd dicht bij en parallel aan andere takken. Sommige soorten reageren beter op meer ernstige snoei. Bij twijfel ga je makkelijk! Bladverliezende heesters die bloeien in de zomer en de herfst worden in het algemeen gesnoeid in de winter, terwijl die in de lente bloeien meestal onmiddellijk na de bloei worden gesnoeid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu