juli 22, 2024

Modern en luxe: een lamellendak

Een trend op het gebied van terrasoverkappingen, zijn lamellendaken. Je ziet ze veelal bovenop pergola’s. Het lamellendak is gemaakt van aaneengeschakelde lamellen  van gepoedercoat aluminium of staal, wat het een moderne en luxe uitstraling geeft. Er zijn verschillende soorten lamellen, waardoor ze naar eigen wens afgesteld kunnen worden. Doordat de lamellen zijn gemaakt van aluminium of staal en ook volledig te sluiten zijn, bieden ze niet alleen schaduw. Zelfs bij regen kun je dan beschut zitten onder je terrasoverkapping en nog langer en vaker genieten van je tuin.

Soorten en kosten van lamellendaken

Er zijn diverse soorten lamellendaken. Zo is er een volautomatisch dak voor je tuin of terras, waar de lamellen gekanteld kunnen worden tot 110 graden en zo de perfecte afstemming geven voor hoeveel zon je wilt opvangen op je terras. Ook voor de ventilatie kan dit systeem erg fijn zijn, door de kanteling kan zowel de zon weerkaatst worden als de warme lucht van onder je afdak opstijgen. Zo is door de circulatie van lucht het ook op de meest hete dagen prima vertoeven op je terras.

Behalve een volautomatisch systeem, bestaat er ook een uitschuifsysteem voor je lamellendak. Dit geeft de mogelijkheid om de lamellen naar 1 kant deels of volledig weg te schuiven. Op zonnige dagen kun je dan maximaal van het zonlicht genieten, op koelere momenten biedt het dak meer beschutting.

De gemiddelde kosten van een lamellendak liggen tussen de €60 en €150 euro per vierkante meter bij een automatisch systeem. Het is een luxeproduct en er geldt zeker voor dat goedkoop vaak duurkoop is. De kwaliteit van je lamellenoverkapping is zeker iets om in te investeren, zodat je lang kunt genieten van je pergola of tuinkamer. Het is dus zeker aan te raden niet zomaar over te gaan tot de aanschaf en je goed te laten informeren over je product.

Lamellendak als uniek stijlicoon

Een lamellendak is natuurlijk een vreemde eend in de bijt ten opzichte van de meer traditionele overkappingen. Het biedt wel de mogelijkheid om je tuinkamer of pergola echt te transformeren naar een veelzijdige ruimte. Zo kan een veranda aan je huis zonnige en luchtige ruimte zijn tijdens de warme zomer, maar is de ruimte in de winter af te sluiten voor regen, sneeuw en wind. Denk er ook eens over na om je tuin ook te voorzien van een lamellenwand in plaats van glazen schuifdeuren. Zo multifunctioneel en flexibel is geen enkele andere ruimte in je huis te maken en je kunt dus het hele jaar door pronken met deze prachtige plek.

Omdat de lamellen van aluminium of staal zijn en daarmee een moderne uitstraling hebben, is deze prima te combineren met allerlei andere stijlen woningen of tuinen. De strakke vormgeving kan een geweldige omlijsting zijn van je karakteristieke boerderij, jaren 30 woning of romantische rozen- en lavendel tuin. Door het kantelen van de verschillende delen, kan telkens een andere sfeer gecreëerd worden. Je pergola of tuinkamer met lamellendak is volledig in te richten als gezellige eetruimte of groene tuinkamer in een handomdraai.